İş Hayatında Motivasyon

iş hayatında motivasyon

İş hayatında motivasyon için günlük yaşantımızın büyük bölümünü iş hayatında geçiririz ve sosyal yaşama adapte olabilmek adına çalışırız. Günümüzde iş yaşamında motivasyon eksikliği firmaların en büyük eksikliğidir ve bu sorunu çözmek aslında zor gibi gözükse de aslında çok kolaydır. Bir örnek vermek gerekirse bir personele içten bir bakış ve gülümseme bile o kişiyi motive edebilir ve daha verimli hale getirebilir. Bu makalemde sizlere iş hayatında motivasyon sağlamanın temel ilkelerini ve bu ilkelerin ne anlama geldiklerini açıklamaya çalışacağım.

Daima içten ve yardımsever olmak, iş arkadaşının hatalarını ve kusurlarını bertaraf etmek;

Günümüzde maalesef iş hayatında kişiler yükselebilmek ve üstlerine daha iyi görünebilmek adına diğer iş arkadaşını kötülemek ve onun yıkılmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple kendisi çok mutlu olmasına rağmen arkadaşını bir boşluğa ve kendi içinde bir kaosa sürüklemektedir. Burada iş iyi bir yöneticiye düşmektedir ve personelini iyi analiz edip olaya hakim olmasını bilmek zorundadır. Eğer bunu yapamazsa ikisini de kaybedeceği aşikardır. Burada yönetici tarafından yapılması gereken her personele eşit yaklaşıp onların birbirleriyle uyumunu iyi analiz etmelidir. Eğer iş arkadaşımızın hatalarını bertaraf edersek hem arkadaşınız tarafından saygı duyulacak hem de sizin yükselmeniz adına arkadaşınızı kaybetmeden ondan her türlü yardımı göreceksiniz.

Bilerek ve isteyerek karşınızdakine iltifat edin;

Bunun aslında iş yaşamında büyük etkisi vardır ve tecrübe edilmiş bir yöntemdir. Bunu test etmek için bir personelinize hiç sebep olmaksızın çok iyi göründüğünü ve pozitif enerji verdiğini söyleyin ve kişi üzerindeki etkisini kısa sürede görün. İş hayatında motivasyon için burada söylenen yalnızca bir cümle olmasına rağmen ne kadar etkili değil mi? Ofise girdiğinizde gülerek bir selam vermek bile karşınızdaki kişiye pozitif enerji verecektir. Bir bayan veya erkek personelinize elbisesinin çok güzel olduğunu ve ona çok yakıştığını söylemek bile onu pozitif yönde etkileyecektir.

Karşımızdakini dinleyip onun fikirlerine saygı duymak ve desteklemek;

Yapılan araştırmalarımda ortak fikir, kişiler kendilerini göstermek adına üretici olmak istemeleridir. Yani yeni fikirler üretip üstlerine sunmak ve takdir almak daha iyi işler yapmak adına kişileri pozitif yönde etkiler, bir personeliniz iyi bir fikirle size gelip bu yöndeki projesini sizinle paylaşırsa, o fikir çok iyi olmasa bile yaptığı veya sunduğu şeyin olumlu olduğunu ve daha iyi şeylerin kendisi tarafından yapılacağını hissettirmek pozitif yaklaşım adına o kişiyi kazanmaktır. Bir örnek vermek gerekirse; sunulan fikrin veya üretilen şeyin üstü tarafından “böyle iş mi olur” veya “beş para etmez bir iş” veya “ben zaten bunu biliyordum” gibi yaklaşımlar o kişiyi geri dönülmez bir şekilde kaybedilmesine sebep olacaktır. Bu durum üst’ün çok iyi bir yönetici olmadığını gösterir ve saygınlığını personeli üzerinde kaybedebilir.

Daima pozitif olmak ve en üzüntülü ve sıkıntılı zamanımızda bile karşımızdakine hissettirmeden soğukkanlılığımızı korumak;

Bir kişi için daima pozitif olmak çok zordur hatta imkansıza yakındır. Yaptığım araştırmalarda bayanlarda bu oran yüksektir ve bu durumlarda duygusallık ön planda olmaktadır. Burada zor olanı başarmak önemli kriterdir ve bu da daima pozitif olup zor anlarında bile soğukkanlı olmak demektir. Çok zor değil mi? Ama kişi bunu başardığı zaman çok iyi bir yönetici olmakta ve çok iyi bir iş hayatını yakalamaktadır.

Personelin önüne hedef koymalı ve o hedefe ulaştığında ödüllendirmeli;

İyi bir yönetici personelinin önüne sınırsızca ve kontrollü bir şekilde hedefler koymalı bu hedeflere ulaşması için destek olmalı, hedefe ulaştığında da ödüllendirmesini bilmelidir. Burada örnek olarak iş hayatımda bir anımı anlatayım. Kasımpaşa’da beyaz eşya mağazasında çalışırken yöneticimiz bizi pozitif yönde motive edip “bugün eğer 500 milyon (sene 1994) satış hedefine ulaşırsanız sizi boğazda yemeğe götüreceğim” dedi. Aslında o dönemde bu rakam ulaşılması imkansıza yakın bir rakamdı ama burada bize verilen söz ve sıcak yaklaşım aşırı derecede motive olmamıza sebep oldu ve biz o gün 548 milyon hedefine ulaştık. Buradaki ana tema motivasyonun gücüdür. Motivasyonu üst seviyedeki bir kişinin başaramayacağı iş yoktur.

KENDİNİ MOTİVE ETMEK İÇİN TAVSİYELER
Başarı en büyük motive edicidir. İmkanlar dahilinde sevdiğiniz işi yapın. Bu konuda kendinizi geliştirin ve farklı olduğunuzu diğerlerine gösterin.
Her yaptığınız işte hırslı olun ama hırsınızın da kurbanı olmayın.
Nereye gittiğinizi bildiğiniz sürece bunu diğerlerine kanıtlamaya gerek yoktur.
Başarmak için başarışı tasavvur et ve inan.
Hedefleriniz açık, yollarınız esnek olmalıdır.
Yapabileceğiniz en büyük hata, hata yapmamak için riske girmemenizdir.
Sizi durduran tek şey kendinizsiniz.
Tavşan tilkiden daha hızlı koşar. Çünkü tilki yiyeceği için, tavşan hayatı için koşuyordur.
Problemler, engel değil öğretmendirler.
Yapmayı sevdiğiniz 20 şeyin listesini yapın. Bunları gerçekleştirmeyeli kim bilir ne kadar zaman oldu?
Hayatınızın kendi ellerinizde olduğunu kabul edin. Onu kurabilirsiniz de, yıkabilirsiniz de.
Asla vazgeçmeyin.
Hayalleriniz geleceğinizin az öncesidirler.
Size yardımcı olacak birileri bir yerde vardır. Onları bulun.
Kendiniz için her gün zaman ayırın.
Özel bir duygu – etki meydana getirme istiyorsanız, o işle ilgili tavrı takının. Gerekli fiziksel konuma geçin. Halka bir konuşma yaparken kendinizden emin olmak istiyorsanız ayakta durun, yüz ifadelerinizi, el hareketlerinizi önceden belirleyip bunlara çalışın.
Miktardan ziyade kaliteyi tercih edin.
Mükemmel ile iyi arasındaki fark, yaptıklarınıza verdiğiniz önemden ortaya çıkar.

Salih KESER