Başarının Anahtarları, hayatımız boyunca hep başarılı olmak, çok paralar kazanmak, iş hayatımızda yükselmek gibi sınırsız isteklerimiz olur. Bunlara ulaşmak zor olmakla beraber bazı durumlarda kolayda olabilir. Başarının anahtarı hiçbir yerde satılmaz ama kişiye verilebilir eğer kullanmasını bilirse her kapıyı da açar. Bu yazımda kapıyı nasıl açabiliriz, anahtarı nasıl değerlendiririz veya başarıya giden yoldaki engellerin nasıl kaldırılacağını anlatmaya çalışacağım.
İnsanların saygınlığını kazanmak
En önemli konu bu aslında saygınlık kazanmak. Hiç kimse sizi ilk gördüğünde bu saygın birisidir doğru dürüst ve çalışkandır gibi vs.. cümleleri söylemez (istisnalar olabilir:) İnsanların saygınlığını kazanmak uzun yıllar alabilir ama kaybetmekte bir anda olabilir bunun örnekleri çok vardır. Saygınlık kazanmanın en önemli kuralı, karşındakini kendi yerine koymaktır yani ona kim veya konumu ne olursa olsun saygı duymaktır ve ona hissettirmektir. Bir diğer kural asla aldatmadan ve doğru sözlü olduğunu karşındakine anlatabilmendir. Bu gibi birsürü örnekler çoğaltılabilir ana tema karşınızdakine saygı duyduğunuzu, içinizden gelerek yalın ve düzgün bir yapıda olduğunuzu anlatabilirsek eğer saygınlık kazanmaya başlamışsınız demektir.
Hayatta sorumluluk almayı bilin
Biz toplum olarak genelde sorumluluk almaktan çok hoşlanmayız çünkü “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” kuralını uygularız. Bilmeyiz ki birgün o yılan bizi de sokabilir. Zorda kalmadıkça sorumluluğa girmeyiz.
Hayatta sorumluluk almayı bilmeliyiz çünkü sorumluluk alan kendine düşen görevi yapan toplumlar hep başarı olmuşturlar. Birlik beraberlik ve kenetlenme içindeki toplulukların yıkılması çok zordur yüzyıllardır da böyle olmuştur. Buna örnek Osmanlı imparatorluğunun 600 yıl dünyaya hükmetmesini gösterebiliriz.
Eğer herhangi bir yerde sorumluluk alırsak orada saygınlığımızda artar, itibar kazanırız, sözü geçen insanlar sınıfına gireriz. Düşünün bir kere; dünya hayatta sorumluluk alan insanları konuşur, siz neden o sınıfta olamayasınız ki…
Her yaptığınız işi planlayın
Başarının Anahtarları, hayatta yapacağınız her işi planlayın. Plansız yapılan işin olma oranı %10 u geçmez yani tesadüflere kalır. Eğer planlı olursak işin olma oranı %90 – %100 gibidir. Bilinen birşey varki yapılan büyük icadların ve projelerin planlanmaları uzun zamanlar almış işin yapılması çok kısa sürmüştür. Eğer tersi olsaydı taş devrinden önceki zamanda kalırdık önceki diyorum çünkü taş devrinde bile çoğu şey plan üzerine kuruluydu.
Yaptığınız işi asla geciktirmeyin
Toplumsal sorunlarımızdan birisi. Hayatta hangi iş olursa olsun büyük veya küçük asla geciktirmemeliyiz. Üstteki konuda belirtilen planlamanın devamında olması gereken en önemli konudur bu.
Başarının Anahtarları manasında toplum olarak deriz ki, “bugün çok yoruldum bunu bugün yapmam lazımdı ama artık yarın yaparım” yarın olduğu zaman diğer işlerde birikince onu geciktirir veya yapmayız yapamayız. Devamında bunlar birikir ve saygınlığımızı kaybederiz. işin kısa özü; asla yaptığınız işi geciktirmeyin…
Özetlersek;
Gününüzün tümünü, hedefinize ulaşmak ve düşünüzü gerçekleştirmek için harcayın. Kendi kendinize şunu sorun: “Şu an yaptıklarım, amacıma ulaşmama yardımcı olacak mı?” Eğer yanıtınız “hayır” ise, yardımcı olacak birşey yapın.